Svatko tko dođe u Šibenik iznenađen je ljepotom našeg grada, a i sami Šibenčani s ponosom ističu da je njihov grad po ljepoti bez premca.  Međutim, stanje kulturno-povijesnih spomenika nije baš na zavidnoj razini. Šibenik je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima golemi potencijal za valorizaciju kulturno-povijesnih spomenika, a prije svega svojih utvrda.

Društvo će pokušati primijeniti već postojeći model koji funkcionira u Dubrovniku. Naime u Dubrovniku već desetljećima postoji Društvo koje upravlja dubrovačkim fortifikacijama. Svaka kuna zarađena na zidinama reinvestira se u očuvanje spomeničke i ostale kulturne baštine. Na ovaj način se ostvaruje golema indirektna korist za Grad kroz zapošljavanje građevinara, konzervatora …

Potaknuti ovim primjerom i mi smo odlučili osnovati Društvo za očuvanje šibenske baštine, društvo u kojem će svako sudjelovanje biti isključivo volontersko, i koje će po dubrovačkom modelu dati novi sjaj Šibeniku.

 

[h2]Ciljevi Društva su :[/h2]

  • Upoznavanja građana s kulturno-povijesnim spomenicima šibenskog područja, te isticanja njihove kulturne vrijednosti.
  • Poticanje na što bolju zaštitu, popravke, konzervaciju, restauraciju i restituciju spomenika i drugih povijesnih vrijednosti.
  • Financiranje i pomoći u pronalaženju i otkupu predmeta od povijesnog i etnografskog značenja i njihove zaštite.
  • Materijalno pomaganje izvršenja programa i akcija organizacija koje djeluju u području zaštite spomenika kulture, arhivske građe i drugih kulturno-povijesnih vrijednosti.
  • Suradnja sa znanstvenim, stručnim, umjetničkim, kulturnim i prosvjetnim institucijama i udrugama kao i sa tijelima lokalne samouprave.
  • Održavanje predavanja radi upoznavanja šire javnosti o šibenskim spomenicima i starinama.
  • Upravljanje kulturno-povijesnim spomenicima koji će mu biti povjereni na korištenje.