Ne mislimo stati, planiramo i dalje rasti, skupa sa svojim gradom

Poštovani članovi i prijatelji Društva Juraj Dalmatinac,

već 10 godina zajedno se trudimo obnavljati, istraživati i promovirati baštinu našeg grada. Unatoč brojnim izazovima i preprekama koje nam je donijela 2021. godina nastavili smo brojne stare i započeli neke nove projekte. Prisjećajući se svih aktivnosti koje smo zalaganjem članova Društva i brojnih suradnika odradili, najljepša potvrda zajedništva bila je svečana proslava našeg 10. rođendana održana 3. rujna na Trgu Republike Hrvatske.

Godinu koja je sad već na izmaku započeli smo radovima na uređenju prostora u Ulici Frane Divnića koji je Grad Šibenik dodijelio Društvu na korištenje. Ovaj nekoć derutni prostor uskoro će postati mjesto u kojem će se naši članovi moći okupljati, razmjenjivati ideje i održavati sastanke i promocije. Upravo je promocija 9. broja našeg časopisa Juraj u Muzeju grada Šibenika obilježila veljaču, a brojne teme naših stručnih suradnika i bogati slikovni prilozi dokazuju da i teške okolnosti pandemije mogu iznjedriti izvrsne uratke. Časopise smo uručili i članovima Šibenskog pjevačkog društva Kolo o čijoj povijesti je riječ u prvom članku novog broja Jurja. Časopis Juraj iz godine u godinu se tiska u sve većem broju primjeraka te se može prolistati i u online izdanju, a i u 2021. smo nastavili s online izdanjima rubrike Šibenski škafetin te smo pokrenuli novu u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku pod nazivom Datumi šibenske povijesti.

U povijesnoj jezgri Šibenika ove smo godine obnovili čak dva arhitektonska detalja: dvojni portal u Ulici don Krste Stošića i kameno stubište na Skalicama čija restauracija predstavlja i početak suradnje Društva s Umjetničkom akademijom u Splitu. Nastavili smo i arhitektonsko snimanje graditeljskog fonda gradske jezgre uz pomoć Ministarstva kulture i medija.

U srpnju smo na terasi palače Divnić najavili izdavanje monografije Ive Šprljana Arhitektonski detalji Šibenika – vrijednosti i obnove u kojoj će uz fotografije Fotokluba Šibenik i uz tematske ture Udruge vodiča Mihovil građani moći upoznati vrijednosti gradske arhitektonske baštine.

U listopadu je u našem gradu u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Društva Juraj Dalmatinac održana 11. sjednica Mješovite vladine komisije Hrvatska – Baden-Württemberg.

U našoj jubilarnoj 10. godini djelovanja obradovale su nas i dvije nagrade: Plaketa Grada Šibenika i Nagrada Vicko Andrić.

Na kraju se vraćamo na našu svečanu proslavu i poruku kojom završavamo ovu, a želimo započeti sljedeću godinu: „Mi ne mislimo stati, mi planiramo i dalje rasti, skupa sa svojim gradom!“

Sretna vam i uspješna 2022. godina.