S tvrđave Barone gledat ćemo Šibenik iz 17. stoljeća

Projekt turističke valorizacije tvrđave Barone donosi oživljavanje likova i događaja iz prošlih vremena kroz tehnologiju „proširene stvarnosti.“

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit i korist svih građana Šibenika.
Partneri na projektu, Grad Šibenik i Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ predstavili su danas javnosti idejno rješenje u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.
Idejni projekt izradili su članovi Društva uz tehničku pomoć Grada koji će projekt kandidirati i za sredstva iz fondova Europske unije.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Na taj način posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i igralište za naše najmlađe sugrađane.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.386.000,00 EUR. Najveći dio (75%) trebao bi se financirati sredstvima iz fondova EU, IPA IIIC programa, a ostatak bi financirao Grad Šibenik (25%).

[row]
[col width=”six”]wordPoziv za medije[/col]
[col width=”six”]pdf-iconBarone deplijan [/col]
[/row]