Christoph Martin von Degenfeld – Projekt kulturne suradnje između Hrvatske i Njemačke

Share

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac iz Šibenika osmislilo je projekt „Christoph Martin von Degenfeld – Projekt kulturne suradnje između Hrvatske i Njemačke“. Kroz ovaj projekt nastoji se povezati države Njemačku i Hrvatsku, odnosno regije Saveznu pokrajinu Baden-Württemberg i Šibensko-kninsku županiju te gradove Šibenik i Göppingen. Povezivanje gradova, regija i država bilo bi prvenstveno kroz kulturnu suradnju. Projekt je dostavljen u Ministarstvo kulture. Podršku projektu dali su grad Šibenik i Šibensko-kninska županija.

Osim povezivanja država, regija i gradova kroz kulturnu suradnju, cilj ovog projekta je i osnaživanje NGO sektora kroz međunarodnu suradnju, te promocija važne povijesne osobe Christopha Martina von Degenfelda. Jedna od najvažnijih poveznica gradova Göppingena i Šibenika je Martin Cristopher Degenfeld mletački vojskovođa koji se istaknuo u odbrani Šibenika za vrijeme turskih osvajanja, a koji je rođen u okrugu Göppingen u gradiću Eybachu (Geislingenu). Poveznica je i „Međunarodni dječji festival“ koji je jedan od najvažnijih kulturnih događanja u Šibeniku, dok se u Göppingenu održava slični događaj „Göppinger Maientag“ (Göppingen May Day). Gradovi Šibenik i Göppingen su podjednaki po broju stanovnika, isto kao i Šibensko-kninska županija i okrug Göppingen.

Jedan od ciljeva koji bi se pokušao ostvariti kroz ovaj projekt je valorizacija šibenske utvrde koja nosi ime po barunu Martinu Cristopheru Degenfeldu. Navedena tvrđava je dana na upravljanje i skrb Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. Osim promocije tvrđave i baruna kao važne povijesne osobe, kroz projekt bi se uspostavila i vrijedna kulturna suradnja između gradova i regija. Ova suradnja je preduvjet za buduće snažnije povezivanje gradova i regija.

Related Posts