Dobra vijest: projekt tvrđave Barone (Šubićevac) prošao ‘prvi krug’

Share

ZAGREB, ŠIBENIK – Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac sa zadovoljstvom obavještava Šibenčane i sve koji vole naš grad kako je projekt obnove i uređenja šibenske povijesne utvrde Barone (Šubićevac) visoko ocijenjen te je prošao ‘prvi krug’ na IPA III C natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije.

Podsjetimo, Društvo Juraj Dalmatinac, koje danas broji oko 380 članova, je od svojega osnivanja otprije dvije i pol godine neprekidnim zalaganjem i volonterskim radom svojega članstva i prijatelja Društva uspjelo prikupiti i izraditi gotovo svu dokumenatciju koja je bila preduvjet za prijavu na spomenuti IPA III C natječaj. U završnom dijelu pripreme potrebne dokumentacije kao nositelj projekta se pridružio Grad Šibenik, s obzirom da su tako iziskivale odredbe natječaja.

Inače, prema kandidiranom projektu tvrđava Barone će se posve obnoviti, ruševni bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku, te se spriječilo njeno daljnje propadanje. Osim toga, postojeće ruševine će se ukloniti, a umjesto njih će biti uređen novi ostakljeni objekt koji će dijelom biti suvenirnica i izložbeni dio, a drugim tzv. gastro-lounge zona i sanitarni čvor.
Čitava tvrđava će svojim sadržajima biti pretvorena u svojevrsni visokotehnološki muzej koji će koristiti tzv. augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. To znači i kako će posjetitelji putem tzv. pametnih telefona (smartphonea), dlanovnika (tableta) i/ili u budućnosti AR naočala moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata (obrana od Turaka). Posebna atrakcija posjetiteljima će biti i pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću, a koja će se moći predstaviti pomoću posebnih elektronsko-optičkih naprava. Predviđeno je i igralište za djecu, amfiteatar za manje priredbe, koncerte ili filmske projekcije, te nova ulazna vrata i urbana oprema (klupe, svjetiljke, koševi) koji će morati zadovoljavati visoke estetske kriterije.

Dodajmo i kako je projekt do u najsitnije detalje usklađen sa smjernicama konzervatora pri Ministarstvu kulture koje je, uzgred rečeno, nakon brojnih sastanaka s članovima Društva njegovim posredstvom doniralo sredstva za izradu projektne dokumentacije (150.000 kuna uključujući i dokumentaciju za tvrđave Sv. Ivana i Sv. Nikole).
Inače, prema navodima iz Evaluacijske komisije Središnje agencije za financiranje i ugovaranje konačna odluka o odabranim projektima bit će poznata uskoro, početkom 2014. godine. Vijednost ovog projekta je procijenjena na oko 1,4 milijuna EUR, od čega bi se oko 75% trebao financirati novcem iz fondova EU-e.
Podsjetimo kao je Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac i osnovano kako bio se ‘s mrtve točke’ pokrenula obnova i revitalizacija šibenskih povijesnih utvrda koje su destljećima bile prepuštene propadanju, bez ikakve suvisle zamisli ili planskog djelovanja za njihovo svrishodno korištenje za dobrobit Šibenika i Hrvatske, te svjetske kulturne baštine. Od početka je isticano kako se sve šibenske tvrđave moraju promišljati isključivo kao jedinstveni sustav koji će se koordiniranom i smislenom obnovom, te kasnijim samoodrživim korištenjem pretvoriti u pravi kultuno-turistički biser ovog dijela Hrvatske.

Related Posts