Društvu potpora Ministarstva kulture za tri tvrđave

Share

ZAGREB, ŠIBENIK –  Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac dobilo je od Ministarstva kulture novčanu potporu za izradu projektne dokumentacije za tri šibenske tvrđave: Barone, Sv. Ivan i Sv. Nikola. Ministarstvo kulture je prepoznalo projekt revitalizacije šibenskih fortifikacija te ih je odlučilo poduprijeti sa 150 tisuća kuna, uz potporu i potrebna jamstva Grada Šibenika. Posebno moramo istaknuti izvrsnu suradnju s Odjelom za gospodarstvo Grada Šibenika koji je značajno pridonio ostvarenju ove financijske pomoći.

Podsjetimo, Društvo Juraj Dalmatinac je namjensku potporu od Ministarstva kulture zatražilo kako bi potaknulo izradu izvedbenog projekta za tvrđavu Barone/Šubićevac, idejnog projekta za tvrđavu Sv. Ivana, te geodetske podloge za pomorsku utvrdu Sv. Nikole.

Društvo Juraj Dalmatinac i Grad Šibenik upravo prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju radi kandidiranja zajedničkog projekta obnove i turističke valorizacije tvrđave Barone na nedavno objavljeni IPA IIIC natječaj (bespovratna sredstva iz EU fondova). Grad Šibenik i Društvo namjeravaju realizirati projekt vrijedan oko 1,2 milijuna eura (iz EU-fondova) nakon kojega  bi šibenska utvrda trebala postati nova prvorazredna turistička atrakcija. Smatra se  kako bi slični projekti trebali zaživjeti i na ostalim šibenskim povijesnim utvrdama, a za sve to, kako je poznato, osnovni preduvjet je projektna dokumentacija, bez koje nije moguće pokrenuti bilo kakav ozbiljniji projekt niti se natjecati za sredstva iz EU fondova.

Inače, predstavnici Grada Šibenika i Društva Juraj Dalmatinac su u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) pokrenuli postupak pri kojem će tvrđava Sv. Ivana prijeći u vlasništvo Grada Šibenika.

Podrobnije informacije o projektu Barone mogu se doznati i na objavi s  javnog  predstavljanja u siječnju. 

Related Posts