Gradski zaštitnik – osvijetljen i očišćen od korova

Share

 

ŠIBENIK, 4. srpnja –  Na Svetom Mihovilu, zaštitniku Šibenika, više nema korova – to je rezultat sinoćnje akcije čišćenja ranogotičkog kamenog reljefa na pročelju šibenske knjižnice.

Brojni prolaznici su se u četvrtak navečer iza 20 sati u čudu pitali zašto planinari – penjači iz Hrvatskog planinarskog kluba Sv. Mihovil ‘vise’ na užadi s krova Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. Razlog tome je bila inicijativa Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac: trebalo je očistiti reljef s likom Sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika, a koji se nalazi u niši na pročelju današnje gradske knjižnice, odnosno nekadašnjih srednjovjekovnih gradskih bedema.

S obzirom da se kameni reljef nalazi na visini na kojoj ga je moguće bilo doseći jedino penjanjem ili spuštanjem s krova knjižnice, Društvo Juraj Dalmatinac je angažiralo spretne penjače iz planinarskog kluba (koji nosi ime Sv. Mihovila), a koji su ga, na očigled zainteresiranih promatrača, čistili viseći na konopcima.

Osim toga, poslije čišćenja je kameni reljef i osvijetljen, i to gotovo petnaest godina nakon što je, prema riječima zaposlenika obližnjeg kioska, bio ‘u mraku’.

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac (koje broji više od 350 članova) uz potporu konzervatora Ministarstva kulture, gradskih vlasti i donatora posebnu pažnju posvećuje obnovi i očuvanju važnih arhitektonskih detalja kojima, poznato je, šibenska povijesna jezgra obiluje.

Related Posts