Izašao novi “Juraj”

Share

Dragi naši prijatelji, članovi Društva, Šibenčani i svi koji lijepi Šibenik imate u srcu, s veseljem Vam predstavljamo drugi broj časopisa Juraj, svojevrsnog zbornika predavanja koja su Šibeniku priređena proteklih mjeseci u organizaciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Kao što je mnogima u Šibeniku poznato, u okviru projekta Šibenska kulturna baština kojeg od osnutka provodi naše Društvo, u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića nastavljena je serija predavanja o raznolikim temama koje su vezane uz naš grad i njegove znamenite povijesne osobe ili kulturne znamenitosti. Tako Vam je u rukama zbir tekstova koji su autorska djela predavača različitih profila i usmjerenja, a koji su pred publikom u knjižnici održali dobro posjećena i, po mnogima, iznimno zanimljiva predavanja o, primjerice, našim svjetski poznatim sugrađanima: graditelju orgulja Petru Nakiću, slikaru Jurju Čulinoviću ili o piscu i povjesničaru Dinku Zavoroviću i drugima.

Predavalo se i o tome što je to ‘osjetilno brendiranje šibenske gradske jezgre’, gdje se to nalaze atraktivna podmorska arheološka nalazišta, kakva je zapravo ‘slika grada’ (Šibenika) i kako je očuvati i zaštiti u nadolazećim vremenima od mogućih neprikladnih urbanističkih i drugih štetnih utjecaja. I još o mnogo čemu.
Podsjetimo da je jedan od razloga osnivanja Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac (koje trenutačno broji više od 350 članova) bila želja da kroz takva predavanja i izdavanje pratećih publikacija s radovima stručnjaka i znanstvenika približimo građanima bogatu baštinu našega kraja koja je, nažalost, još uvijek nedovoljno rasvijetljena i popularizirana, unatoč u mnogim slučajevima neprijeporno velikom značaju i važnosti za hrvatsku, europsku i svjetsku povijest i kulturu. Događa se, eto, i danas, u eri najsuvremenijih tehnoloških mogućnosti, sveprisutne internetske povezanosti i obilja informacija, da u našemu gradu i u ‘vlastitom dvorištu’ mnogi od nas nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s vrijednošću kulturne, povijesne i umjetničke ostavštine naših sugrađana, znamenitošću naše spomeničke baštine, zadivljujućom monumentalnošću naših povijesnih utvrda, zbiljskom ljepotom naše gradske jezgre: ljupkošću i tajnovitošću labirinta kamenitih uličica, malenih crkvi, samostana, skrivenih vrtova, dvorišta itd.
Srećom, svjedoci smo proteklih mjeseci i godina kako Šibenik u domaćim i svjetskim okvirima doživljava novo svojevrsno ‘prepoznavanje’ i ‘otkrivanje’ – o njegovoj se ljepoti nadaleko govori, a svakodnevno pristižu novi posjetitelji u potrazi za autentičnim mediteranskim ozračjem, a koji su u pravilu dobro informirani o ljepotama koje ih ovdje očekuju.

Na tom tragu će se i dalje nastaviti projekt Šibenska kulturna baština. No izuzev ovoga, naše Društvo se usporedno bavi i drugim projektima o kojima ćemo Vas, u kraćim tekstovima, izvijestiti i u ovom broju Jurja (obnova vrijednih arhitektonskih detalja, projekti obnove i valorizacije povijesnih utvrda i drugo).
Dakako, sve to ne bi bilo lako bez entuzijazma, potpore i razumijevanja mnogih pojedinaca i institucija, kojima i ovog puta srdačno zahvaljujemo.

Related Posts