Obnovljen gotički portal

Share

ŠIBENIK, 17. prosinac 2012. – Završena  je restauracija  gotičkog portala iz 16. stoljeća koju je na poticaj Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, sredstvima Zaklade Adris, obavila tvrtka Travej.

Taj vrijedni arhitektonski spomenikj nalazi se u užem središtu Šibenika, na gradskoj palači u Vodičkoj ulici (nedaleko od Ulice kralja Tomislava ili Kalelarge), a uvršten je na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu kulturne baštine (pod oznakom Z-42989).

Radove u vrijednosti 52.000,00 kuna obavili su restauratori predvođeni Silvijem Pranjićem, ovlaštenim konzervatorom kamene plastike (liceniranim od Ministarstva kulture) iz zadarske tvrtke Travej u roku od trideset radnih dana, uz odobrenje i nadzor Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, odnosno Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Društvo Juraj Dalmatinac je projekt obnove portala kandidiralo na ovogodišnjem natječaju Zaklade Adris kojom se nastoji poticati hrvatska znanost, umjetnost i razni projekti u kulturi. Šibenskom projektu koji se našao među 684 prijava za novčanu potporu je odobrena donacija od 52 tisuće kuna, što je iznos jednak troškovima restauracije, prema troškovniku kojega su predočili restauratori.

Konzervatori su prije početka radova ustanovili brojna oštećenja portala, pa je bio potreban niz različitih konzervatorskih postupaka kojima se čistio i restaurirao oštećeni portal, pazeći da se očuva primarna patina tog zaštićenog kulturnog dobra iz 16. stoljeća.

„Portal je izgrađen u kasnogotičkom stilu, a od drugih šibenskih gotičkih portala razlikuje se neogotičkom nadogradnjom i svojom visinom: elegantniji je i izduženiji. Čitav je uokviren okruglim stupovima s flakirajućuim filijalama i sedlastim lukom. U luneti je bareljef s prikazom dvaju paževa koji pridržavaju plašt s kacigom. Na vrhu kacige je pelikan ili labud, a u središtu se nalazi željezni klin koji je nekad podržavao nestali plemićki grb-štit. Na tjemenu unutrašnjog luka je akroterij u obliku hrastovog žira.” – stručno pojašnjava pojedinosti o portalu restaurator Silvije Pranjić.

Ovaj kasnogotički cvjetni portal je pet stotina godina čekao obnovu, a spas od daljnjeg propadanja potakli su članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, udruge građana osnovane radi sustavnije i djelotvornije brige o šibenskim, a time i nacionalnim i svjetskim kulturnim vrednotama.

„Zadovoljni smo jer su konzervatori u predviđenom roku dovršili zadaću koja im je povjerena, a sudeći prema reakcijama prolaznika koji zastanu pogledati obnovljeni portal, ali i stručnjaka, čini se da su posao obavili vrlo dobro. Ovom prilikom mogu istaći kako ćemo nastaviti naše inicijative za obnavljanjem i drugih vrijednih arhitektonskih detalja i šibenske baštine koja čeka restauraciju i spas od propadanja. Zahvaljujemo svima koji su prepoznali naša nastojanja i pomogli nam u ostvarenju ovog nauma, kao i onima koji će nam ubuduće pomagati u sličnim projektima.“ – kaže Hrvoje Zekanović, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Related Posts