Prezentacija idejnog rješenja tvrđave sv. Ivan (Tanaja)

Share

Pozivamo vas na javnu prezentaciju prijedloga idejnog rješenja tvrđave sv. Ivan (Tanaja) koja će se održati u utorak, 3.12.2013. u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ s početkom u 18:00 sati.

Prijedlog idejnog rješenja tvrđave sv. Ivan (Tanaja) izradili su zagrebački arhitekti prof. dr.sc. Dina Vulin Ileković, dipl.ing.arh. i izv.prof. Boris Ileković, dipl.ing.arh. (arhitektonski studio Vulin i Ileković d.o.o.), a po narudžbi Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture koje je Društvo dobilo za ovu svrhu u iznosu od 40.000,00 kn.

Idejno rješenje će prezentirati autor izv.prof. Boris Ileković, dipl.ing.arh., a u ime Društva, projekt uređenja tvrđave sv. Ivana (Tanaja) će predstaviti predsjednik Hrvoje Zekanović.

Tvrđava sv. Ivan (Tanaja) bi po ovom idejnom rješenju trebala postati mjesto koje građani Šibenika i njihovi gosti često i rado posjećuju, dobro povezana s gradskim tkivom osvijetljenom i uređenom pješačkom i kolnom vezom te zračnim tramvajem. Sadržaji koji bi svakodnevno bili pristupačni građanima su šetnjica, trim i jogging staza uokolo cijelog kompleksa, vidikovac i caffe/bistro s terasom. Posebno zanimljivo je uređenje sjevernog, izduženog dijela tvrđave poznatog kao Kliješta/Tanaja gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID’S LAB2 koji se sastoji od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta.

KID’S LAB2 je međunarodno atraktivan koncept Campusa sa smještajnim kapacitetima u kojem bi se održavale kraće ili duže tematske radionice stručnog karaktera tijekom cijele godine. Interaktivni zeleni labirint zamišljen je kao interaktivna igra sa zadacima u kojoj sudionici obilaska dobivenom karticom ili narukvicom evidentiraju prolaske kroz informativne „ciljeve“ te tako rješavaju određene edukativne zadatke.

U predjelu između labirinta i zidina nalazi se kinetički eko park sa spravama za sve uzraste čija uporaba generira električnu energiju. Tijekom korištenja sprave stvaraju električnu energiju koja bi se akumulirala i koristila za osvjetljavanje parka te po mogućnosti i ostalih površina tvrđave.

Nakon uspješne suradnje s Gradom Šibenikom na izradi projekta tvrđave Barone, aplikacije projekta na IPA IIIc fond, za koji početkom 2014. godine očekujemo pozitivan ishod, ovo je druga tvrđava za koju je Društvo „Juraj Dalmatinac“ ponudilo Gradu Šibeniku idejno rješenje u tri godine svog postojanja.

Izradom idejnog rješenja stječu se uvjeti za izradu idejnog projekta za koji su osigurana sredstva Ministarstva turizma. Izradom idejnog projekta Grad Šibenik će od Agencije za upravljanje državnom imovinom dobiti tvrđavu sv. Ivana u svoje vlasništvo.

Related Posts