Prezentacija projekta Barone

Share

S tvrđave Barone gledat ćemo Šibenik iz 17. stoljeća

Projekt turističke valorizacije tvrđave Barone donosi oživljavanje likova i događaja iz prošlih vremena kroz tehnologiju „proširene stvarnosti.“

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit i korist svih građana Šibenika.
Partneri na projektu, Grad Šibenik i Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ predstavili su danas javnosti idejno rješenje u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.
Idejni projekt izradili su članovi Društva uz tehničku pomoć Grada koji će projekt kandidirati i za sredstva iz fondova Europske unije.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Na taj način posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

„Iznimno samo zadovoljni što je Grad prihvatio naš idejni projekt. Vodili smo se idejom očuvanja i oživljavanja naše baštine i mislim da ćemo ovim projektom to i uspjeti. Želja nam je stvoriti mjesto na koje će rado dolaziti naši sugrađani i s ponosom ga pokazivati svojim gostima“, istaknuo je predsjednik Društva, gospodin Hrvoje Zekanović.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i igralište za naše najmlađe sugrađane.

Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović izrazio je zadovoljstvo ovim projektom i naglasio:
„Ovo je projekt od iznimne važnosti za grad Šibenik i očuvanje naše bogate povijesne baštine. Na ovaj način pridonosimo poboljšanju kvalitete života naših građana, ali i dodatno obogaćujemo svoju turističku ponudu. Ovo je također primjer kako udruge civilnog društva i lokalne vlasti trebaju surađivati na projektima od zajedničkog interesa.“

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.200.000,00 EUR. Najveći dio (75%) trebao bi se financirati sredstvima iz fondova EU, IPA IIIC programa, a ostatak bi financirao Grad Šibenik (25%).

Related Posts